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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
17/10/2023 |
Data da última atualização: |
09/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AGUIAR, E. V.; SANTOS, F. G.; QUEIROZ, V. A. V.; CAPRILES, V. D. |
Afiliação: |
ETIENE VALÉRIA AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; FERNANDA GARCIA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; VANESSA DIAS CAPRILES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO. |
Título: |
A decade of evidence of sorghum potential in the development of novel food products: insights from a bibliometric analysis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 12, 3790, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods12203790 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Due to the increasing interest in sorghum for human nutrition, recent literature reviews highlight its nutrient and bioactive contents, potential health benefits and its 'gluten-free' feature. Moreover, a current view of research advances on sorghum-based food products is needed to help both food scientists and industry identify current trends and forward-looking approaches. Studies on homemade processing are still scarce. Thus, this review aimed to provide the latest information regarding the use of sorghum to develop ready-to-eat products or food ingredients based on studies published in the last decade (2012?2022), which then guided discussions on recent advances and prospects. The articles were identified by searching the Elsevier Scopus database. Sorghum has great potential as a functional and sustainable food that can be used in daily meals as a substitute for common cereals like wheat, rice and corn. The studies in the review show that it is possible to process sorghum in a wide variety of ways to obtain ready-to-eat products and ingredients for food products and preparations, such as popping, lamination, extrusion and wet cooking. The studies also show promising approaches to use sorghum in acceptable and nutrient-dense bakery and pasta products, highlighting their gluten-free versions. However, more efforts to make these novel food products available to consumers should be made. |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Gluten-free; Whole grain. |
Thesagro: |
Glúten; Grão; Processamento; Sorgo. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Food processing. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157275/1/A-decade-of-evidence-of-sorghum-potential-in-the-development-of-novel-food-products.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
28/04/2015 |
Data da última atualização: |
19/11/2015 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
COSTA, J. G. da; SOUZA, M. A.; OLIVEIRA, J. D. S. de; MELO, P. L. A. de; COSTA JÚNIOR, J. C. da. |
Afiliação: |
JOAO GOMES DA COSTA, CPATC; MAYARA ANDRADE SOUZA, FAPEAL; JOSÉ DAILSON SILVA DE OLIVEIRA, UFAL; PAUL LINEKER AMARAL DE MELO, UFAL; JAKSON CAVALCANTE DA COSTA JÚNIOR, UFAL. |
Título: |
Recomendações técnicas para produção de sementes e mudas de Pinheira. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Aracaju, Se: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2014. |
Série: |
(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Circular técnica, 69). |
ISSN: |
1678-1945 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Recomendações Técnicas para Produção de Sementes e Mudas de Pinheira Introdução A pinheira (Annona squamosa L.), dentre as espécies da família das anonáceas, é uma das mais importantes por possuir frutos com alto valor comercial e por serem muito apreciados pelos consumidores (ZUCARELI et al., 2007). Para Nietsche et al. (2009), o cultivo desta frutífera teve acréscimos nas regiões Sudeste e Nordeste, especialmente nas áreas irrigadas, devido a possibilidade de se obter mais de uma safra por ano, assim como pelos preços obtidos para a fruta nos principais mercados consumidores (Centrais de abastecimento e supermercados do Nordeste e Sudeste). A área plantada está estimada em, aproximadamente, 10.000 hectares (BRAGA SOBRINHO, 2010 |
Palavras-Chave: |
Pinheira. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123134/1/Recomendacoes-Tecnicas-CT69.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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